فرزند شما بيش از 3ماه مشغول تفريح و سرگرمي بوده و عملا هر كاري كه مايل بوده انجام داده است.
انجام مجدد وظايف مدرسه الزاما برايش خوشايند نيست. براي پشت سر گذاشتن اين مشكل كوچك نيازمند آن است كه شما كمي بيش از معمول در اختيارش باشيد و با تمام محبتتان او را در بر گيريد.
در اينجا 10 توصيه براي ورود به مدرسه بدون استرس را پيشنهاد ميدهيم.
1- او را به ساعت جديد عادت دهيد.
بعد از آن ميهمانيهاي تابستاني و تا ظهر خوابيدنها، فرزند شما نيازمند آن است كه دوباره به ريتم جديدي عادت كند. چند روز قبل از ورود به مدرسه، از او بخواهيد كه شبها زودتر به رختخواب برود و صبحها زودتر از خواب بيدار شود. بهتر است كه ديرتر از 9شب به رختخواب نرود و نيم ساعت هم به مطالعه در رختخواب اختصاص دهد.
2- او را از نظر رواني آماده كنيد.
چند روز قبل از ورود به مدرسه، با او در مورد مدرسه حرف بزنيد. برايش توضيح دهيد كه به چه دليل بايد به مدرسه برود و رفتن به مدرسه چه مزايايي به همراه دارد. گفتوگوهايتان بايد مطابق با شخصيت و سن فرزندتان باشد. مثلا همكلاسيهايش را دوباره ميبيند و با همكلاسيهاي جديد آشنا ميشود، به فعاليتهاي جديدي پي ميبرد و چيزهايي را يادميگيرد كه به رشد او كمك ميكند.
3- به او اطمينان خاطر دهيد.
او دل نگران است و زماني كه از ورود به مدرسه با او سخن ميگوييد، گريه زاري ميكند: «نه، من نميخوام مدرسه برم!». اين امر طبيعي است. به او بگوييد بهدليل آنكه ميخواهد معلم و كلاساش را عوض كند، نگراني او را درك ميكنيد و زماني كه شما نيز به سن و سال او بوديد روزهاي ورود به مدرسه همين نگرانيها را داشتيد اما دوستهاي زيادي پيدا كرديد. به او توضيح دهيد كه درصورت هرگونه مشكل، براي كمك به او و مقابله با آن در كنار او خواهيد بود.
4- او را آماده كنيد تا مستقل باشد.
بهخصوص بچههاي كوچكتر، عدماستقلال در آنان موجب استرسي واقعي ميشود. براي جلوگيري از آن به او كمك كنيد تا به تنهايي لباسهايش را بپوشد و دربياورد. براي كمك به او ميتوانيد برچسبهايي كه روي آنها اسم و يا علامتي نوشته شده است را روي لباسش بدوزيد تا بتواند به آساني آنرا را تشخيص دهد. علاوه بر آن، احتمال دارد كه2 كودك لباس شبيه بهم بپوشند و اين امر از سردرگمي مداوم آنان جلوگيري ميكند.
5- مراقب سنجش بينايي، شنوايي، معاينه دندانها و واكسيناسيون او باشيد.
براي آينده فرزندتان مهم است كه اين معاينهها را انجام دهيد زيرا بعيد نيست كه بهدليل ضعف بينايي و يا شنوايي، كودك به شاگرد ضعيفي تبديل شود. اگر نتواند بهخوبي ببيند و يا حرفهاي معلم را به درستي بشنود، چگونه ميتواند درسهايش را بهخوبي ياد بگيرد؟
6- فرزندتان را با مدرسه جديدش آشنا كنيد.
منتظر نخستين روز مدرسه نمانيد تا مدرسه جديدش را به او معرفي كنيد. هيچچيزي دلهرهآورتر از مكاني نيست كه هيچ شناختي از آنجا ندارد زيرا در محيط جديد احساس سردرگمي ميكند. براي آنكه او را با مكان جديد آشنا كنيد، او را چندين بار به مدرسه ببريد و مكانهايي چون حياط مدرسه، كلاسها، محوطه سرپوشيده را به او نشان دهيد. او را روزهايي كه مدرسه براي ثبت نام باز است، به مدرسه ببريد. اين عمل در روز ورود به مدرسه به او شناخت جديد و اعتماد به نفس ميدهد.
7- براي او كتابهايي در مورد مدرسه بخريد.
كتابهايي در مورد مدرسه و بهخصوص نخستين روز مدرسه برايش تهيه كنيد. بچهها عاشق اين هستند كه با قهرمانان داستانهاي كتابهاي آموزشي همزاد پنداري كنند. علاوه بر آن ميفهمند بچههاي ديگري هم هستند كه روز اول مدرسه يا گريه ميكنند و يا دل نگران هستند. و با تمام اين حرفها هميشه اين مسئله ختم بهخير ميشود!
8- كيف كوچكي براي وسايل شخصياش آماده كنيد.
داخل كيفش شيئي كه به آن علاقه خاصي دارد مثل يك اسباب بازي، عكسهايي كه جمعآوري ميكند، و يا يك عروسك پارچهاي بياندازيد. با اين عمل، به او اطمينان خاطر ميدهيد كه قسمتي از محيطي كه به آن عادت دارد را به همراه دارد.
9- اولين روز مدرسه
براي آنكه نخستين روز مدرسه باعجله خود را آماده نكنيد، دير از خواب بيدار نشويد. فرزندتان بايد به راحتي از خواب بيدار شود و صبحانه خوبي بخورد. چنانچه بهدليل اضطراب اشتها نداشته باشد، به او اصرار نكنيد اما برايش تغذيهاي مثل ساندويچ نان و پنير، ميوه و... آماده كنيد و داخل كيف مدرسهاش بگذاريد
10- او را تا مدرسه همراهي كنيد.
درصورت امكان او را تا كلاساش همراهي كنيد. و چنانچه نتوانيد او را ببريد، احساس گناه نكنيد بلكه همه چيز را خوب برايش توضيح دهيد سعي كنيد سرشب برايش وقت بگذاريد تا او بتواند نخستين روز مدرسه را برايتان تعريف كند
برچسبها:
مهر که میآید مدرسههراسی هم میشود
یکی از سوژههای داغ موردتوجه والدینی که بچههایشان کلاساولی هستند و تازه میخواهند فضای درس و مدرسه را تجربه کنند. اما این سؤال که ریشههای این هراس چیست و چه عواقب و تبعاتی به دنبال دارد، سؤالی است که سوژه بحث روانشناسان است و به همین بهانه، این هفته گفتگوی ما با دکتر حسین ابراهیمیمقدم به همین موضوع اختصاص دارد...
▪ آیا مدرسههراسی (ترس مفرط بعضی کودکان از مدرسه) در روانشناسی، تعریف بهخصوصی دارد؟
ـ بیمیلی شدید برای رفتن به مدرسه را ترس از مدرسه میخوانند. این مشکل بیشتر در مدارس ابتدایی دیده میشود و اگر در مقاطع تحصیلی بالاتر گزارش شود باید بررسی عمیقتری در مورد شاگردان، صورت گیرد زیرا احتمال همراه بودن و یا وجود مشکل حادتری که واکنش ظاهری آن، به صورت ترس از مدرسه است، وجود دارد. این دسته از دانشآموزان دچار اضطراب شدید و مفرط به هنگام جدا شدن از افراد مورد علاقه خود مثل مادر یا خانه یا محیطهای موردنظر خود میشوند که بهصورت واکنش ترس از مدرسه و بیمیلی در رفتن به مدرسه یا در واقع جدا شدن از موردهای مورد علاقه خود، نشان داده میشود. این ترس شدیدتر از آن چیزی میباشد که معمولا کودکان در این سن نشان میدهند زیرا بهطور کلی بچهها در سنین اولیه ورود به مدرسه بیشتر مایل هستند در خانه باقی بمانند و نزد دیگر افراد خانواده به سرگرمی بپردازند ولی این گروه از کودکان آنچنان از این جدایی و ترک منزل در هراس میباشند که عوارض جسمانی و روانی جنبی از خود بروز میدهند.
▪ پس درست نیست بگوییم کودک از مدرسه میترسد؟
ـ در واقع ترس از مدرسه نیست که کودک را وادار میکند به مدرسه نرود بلکه ترس از جدایی و وابستگی شدید کودک به یکی از افراد خانواده و به خصوص مادر است که مانع رفتن او به مدرسه میشود. این گروه از دانشآموزان به علت دلبستگی به مادر یا فرد دیگری در خانواده هنگام جدا شدن از او دچار نگرانی شده و تصور میکنند در هنگام نبودن او در نزد فرد مورد نظر ممکن است حادثهای برای آنها پیش بیاید و او تنها بماند. پس مشکل اساسی واهمه از رفتن به مدرسه نیست، بلکه ترس از ترک کردن خانه و به بیان دیگر اضطراب ناشی از جدایی است.
▪ آیا ممکن است نگرانیهای خود مادر هم تاثیر داشته باشد؟
ـ شاید هم بهدلیل نگرانیهای مادر قبل از ورود کودک به مدرسه و یا در دوران ورود کودک به مدرسه است که دانشآموز فکر میکند فردی ضعیف بوده و نیاز به حمایت دارد و چهبسا که ممکن است حوادثی برای او پیش بیاید که خودش قادر به رفع آنها نیست، پس در نتیجه از جدایی مضطرب میشود و مایل است که در نزد مادر بماند. این کودکان خیلی کمتر از حد معمول تجربه جدایی از والدین را در دوران کودکی چشیدهاند و به مادر خود وابستگی بیش از حد دارند و بدون مشورت مادر هیچکاری نمیتوانند بکنند. توجه داشته باشیم مادرانی که به کودکان خود بیش از حد معمول توجه میکنند فرزندانی متکی بر دیگران و دارای ضعف نفس بارمیآورند. عکس این مطلب هم درست است. به این معنی که عدم علاقهمندی به کودک از طرف مادر سبب طرد شدن او گشته، در نتیجه فرزندانی بیعاطفه، عصبی و مضطرب به وجود میآورند. ظاهرا اصل تعادل بهترین روش تربیت است.
▪ علایم فیزیولوژیکی که معمولا با این مشکل همراه است، چیست؟
ـ علایم این حالت در طیف گستردهای از گریستن تا سردرد خفیف و ناراحتی و دلدرد را شامل میشود. همچنین بیاشتهایی، حالت تهوع، استفراغ، سردرد، بیحالی، اسهال و درد دست و پا همراه با فوبیای مدرسه وجود دارد. معمولا این حالت در صبح زود رخ میدهد و در مواقعی که مساله مدرسه رفتن منتفی است، فروکش میکند و در روزهای تعطیل و یا در اوایل تعطیلات آخر هفته کمتر یا اصلا دیده نمیشود.
▪ از نظر جنس و سن هم تفاوتی وجود دارد؟
ـ این نشانه بین دختران کمی متداولتر از پسران است. هرچند کودکان بزرگتر هم دچار این عوارض میشوند ولی این امر بین سنین ۵ تا ۸ سالگی و بعدها نیز در ۱۱ سالگی معمولتر و متداولتر است.
▪ والدین این بچهها معمولا چگونه افرادی هستند؟
ـ مادران این کودکان معمولا کمالگرا، مستبد و بیش از حد مراقب و یا سهلگیر هستند، در حالی که پدران بیکفایت و بیعلاقه میباشند. اینگونه والدین کلا نسبت به آموزش و پرورش، نظر نامناسبی دارند. مادر با رفتن فرزندش به مدرسه، احساس تنهایی میکند و ناخودآگاه دوست دارد کودکش در خانه بماند. شاید بین او و همسرش اختلاف است و او به ویژه در پی عشق و مصاحبت فرزندانش است. شاید شما هم در روز اول مدرسه مادرانی را دیدهاید که در چشمانشان اشک حلقه زده است. گاهی مادران به فرزندانشان بیش از فرزندان به مادران میچسبند. در این مواقع مادر دارای یک نگرش متضاد عاطفی میشود. او میداند که رفتن کودکان به مدرسه لازم و ضروری است ولی تمایلاش آن است که در خانه بمانند. او با روشهاش بسیار ظریف نشان میدهد که از ماندن کودک در خانه متأسف نیست، در عین حال هم، بدون آنکه خود متقاعد شده باشد، کودک را در رفتن به مدرسه اجبار میکند. هنگامی که فرزندش مدرسه را آغاز میکند، او مرتبا عبارات غیرلازمی چون «وضع تو خوب است»، «خیلی هم بد نیست» را به زبان میآورد و غیرمستقیم به کودک تلقین میکند که او مدرسه را دوست نخواهد داشت. ممکن است مادر خود از مدرسه منتنفر باشد و ترتیبی دهد تا احساس واقعیاش به کودک منتقل شد ولی فراموش نکنیم که همه اینها ناخودآگاه است.
▪ آیا این کودکان از نظر هوش با کودکان دیگر فرق دارند؟
ـ کودکانی که از مدرسه میترسند معمولا بهره هوشی مناسبی دارند و احتمالا در مدرسه نیز شاگرد خوبی هستند ولی دارای زمینههای ترس و بزدلی، ناپختگی، انفعالی و انزواطلبی هستند. به همین دلیل از جنگ و دعوا، ورزشهای سنگین و فعالیتهای اجتماعی اجتناب میکنند.
▪ آیا حسادت به فرزند دیگر هم تاثیری دارد؟
ـ هرچند که همه بچهها حسود بوده، رقابت خواهر یا برادر را عاملی برای حسادت ورزیدن میبینند لکن چنین کودکی مایل نیستند هیچگاه خواهر یا برادر خود را با مادر در خانه رها کرده، به مدرسه بروند.
▪ احتمالا در مدرسه چه عواملی میتواند این مشکل را به وجود آورد؟
ـ البته عواملی هم در مدرسه وجود دارد که میتواند ترس از مدرسه را در کودک به وجود آورد، مانند اذیت و آزار توسط کودکان دیگر یا معلم، سر به سر گذاشتن، لقب دادن، ترس از شکست و ردی، فشارهای ناشی از امتحان، اختلالات ویژه یادگیری و رسیدن به موقعیت بالاتر و یا مدارج مختلف، عقب ماندن در نتیجه بیماری. اضطراب درباره بازگشت به مدرسه و یا ترس از تنبیه به خاطر عمل خلاف یا بزهکاری... مخالفت نهایی کودک برای رفتن به مدرسه، معمولا در روزها و هفتههای اولیه سال تحصیلی است و آن هم همراه با علایم جسمانی با گریستن تقریبا مداوم. در این موارد کودک عذرهای خود را با بهانههایی از معلم، تنبیه، اذیت و آزار، غذای مدرسه، ترس از رد شدن در امتحانات و ... در هم میآمیزد، در حالی که پرهیز از مدرسه حاصل ترکیب عواملی چون بیثباتی، کنترل غیرمنطقی در خانه، شخصیت کودک و احتمالا مسایل موجود در مدرسه است.
▪ گاهی دیده میشود که این بچهها خیلی هم پرخاشگری میکنند. نظر شما چیست؟
ـ عدهای معتقدند که ترس از مدرسه اغلب حاصل خصومت و کینهتوزی متقابل و سرکوبشده بین دختر و مادر است که در ارتباط دختر با مدرسه متبلور میشود. ممکن است کودک اجتناب از رفتن به مدرسه را، بهعنوان وسیلهای برای جلبتوجه و کوشش جهت رسیدن به حقوق خویش، به کار گیرد. شاید هم مشکل واقعی پرخاشگری باشد، یعنی میل به آرزوی غلبه کردن بر دشمن.
دکتر حسین ابراهیممقدم
روانشناس
روزنامه سلامت
برچسبها:
بسیاری از کودکان و والدین آن ها با نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدرسه ها احساس اضطراب فزاینده ای می کنند... ترافیک صبحگاهی، تکالیف درسی، شتاب بیشتر زندگی. هر چند این بدان معنی نیست که ما مدرسه را دوست نداریم اما تغییرات تازه ای که «بازگشت به مدرسه» به همراه خود می آورد (معلمان جدید، همکلاسی های جدید، موضوعات جدید) می تواند باعث افزایش استرس گردد.
به راهکارهایی برای مقابله با استرس بازگشت به مدرسه در کودکان و نیز در خودتان اشاره می شود.
● زودتر شروع کنید
اغلب خانواده ها در طول تابستان، فکر و خیال مدرسه را کنار گذاشته و به کارهای دیگر می پردازند. چند هفته زودتر شروع کردن کارهای مربوط به مدرسه ممکن است کمی تعطیلات شما را بر هم بزند امّا فرایند بازگشت به مدرسه را تسهیل خواهد کرد. از اواسط شهریور، ساعت خواب خود را با زمان مدرسه رفتن تنظیم کنید و همین طور سعی کنید وعده های غذایی خود را در زمانبندی مرتب تری صرف کنید. این توصیه تنها برای بچه های کوچک نیست. نوجوانان و بالغان نیز برای عملکرد مناسب روزانه به خواب مناسب و کافی نیاز دارند. زودتر شروع کردن این برنامه به شما کمک خواهد کرد که سال تحصیلی جدید را با آمادگی بیشتری شروع کنید و روز اول مهر، دچار اضطراب فزاینده نشوید.
● سر زدن به مدرسه پیش از شروع کلاس ها
سر زدن به مدرسه پیش از شروع رسمی کلاس ها ایده خوبی است. این کار به کودکانی که برای نخستین بار به کودکستان می روند، کلاس اولی ها، دانش آموزان راهنمایی و حتی دبیرستانی ها کمک می کند که احساس راحتی بیشتری با مکان جدید پیدا کنند و آمادگی ذهنی بهتری نسبت به جایی که قرار است بروند بیابند. حتی برای دانش آموزانی که به همان مدرسه قبلی باز خواهند گشت نیز دانستن این که کلاس جدید کجاست و سلام و احوالپرسی با کارکنان مدرسه، بر هیجان آن ها درباره بازگشت به مدرسه خواهد افزود.
● مشارکت در کلاس بندی
اگر می توانید در مورد کلاس بندی کودک خود نظر دهید، کلاسی را انتخاب کنید که حداقل یکی از دوستان بچه شما در آن باشد. و اگر نظر شما در این مورد نقشی ندارد با والدین دیگر صحبت کنید و سعی کنید قبل از شروع کلاس ها بفهمید که فرزندتان با چه کسی یا کسانی همکلاسی خواهد شد و در صورت امکان آن ها را با هم آشنا کنید. این کار، بر اشتیاق کودک شما برای رفتن به مدرسه خواهد افزود. اگر فرزند شما برای نخستین بار به کودکستان می رود بهتر است او را با یکی از همکلاسی هایش آشنا کنید و از یک هفته قبل از شروع کلاس ها برای آن ها قرار بازی کردن با یکدیگر بگذارید. آن ها با این کار احساس راحتی بیشتری در کودکستان خواهند داشت و برای رفتن به کودکستان و دیدن دوستانشان مشتاق تر می شوند.
● آماده شوید
اکثر خانم ها می گویند که هیچ چیز مثل خرید کردن باعث کاهش استرس نمی شود! از شوخی گذشته، بردن کودک همراه خود برای خرید کیف و کتاب و سایر چیزهای لازم برای شروع سال تحصیلی، شور و اشتیاق او را برای رفتن به مدرسه افزون تر می کند.
علاوه بر این، محل مطالعه و انجام تکالیف درسی فرزندتان را نیز قبل از شروع مدرسه تعیین کنید. این نکته مهمی است که فرزند شما محل راحت و ساکتی برای این کار در اختیار داشته باشد. این مساله حتی در مورد کودکستانی ها هم صادق است زیرا این روزها اغلب آن ها نیز تکالیف خانگی دارند. همچنین بهتر است روال های آماده سازی فرزند برای رفتن به مدرسه، نظیر آماده کردن لباس از شب قبل، قرار دادن کفش ها جلوی در و ... ، را پیش خود مرور کنید تا برای شروع مدرسه آمادگی کافی داشته باشید و تغییر برنامه زندگی در شروع سال تحصیلی، شما را دچار استرس نکند.
● با همدیگر صحبت کنید
یکی از بهترین شیوه های از بین بردن اضطراب «بازگشت به مدرسه» و آماده شدن برای سال تحصیلی جدید، صحبت کردن با فرزند خود درباره احساس او از مدرسه رفتن است. بگذارید فرزندتان به شما بگوید که چه چیزهایی برایش جالب و چه چیزهایی نگران کننده است. اگر فرزندتان به اظهار نظر منفی در مورد مدرسه رفتن پرداخت، فوراً به مخالفت با او برنخیزید و اجازه دهید احساسش را راحت بیان کند. سپس به او در یافتن راه حل و یا تغییر تمرکز و توجهش به چیزهای مثبت مثل دیدن دوستان، یادگیری مطالب جدید و رشد و بالندگی، کمک کنید. این کار به فرزند شما احساس آرامش و راحتی بیشتری می بخشد و به شما نیز کمک می کند تا از انتظارات او آگاه شوید و به دنبال چاره جویی باشید. ایجاد یک فضای ارتباطی باز و راحت بین والدین و فرزندان بسیار اهمیت دارد و هنگامی که فرزند بداند که شما همواره برای حمایت از او و ارتباط باز و آزادانه دردسترسش قرار دارید، نه تنها به یکی از مهم ترین توصیه های تعلیم و تربیت فرزند عمل کرده اید بلکه راه را برای موفقیت تحصیلی او نیز هموارتر خواهید ساخت.
● سخن پایانی
مهم ترین نکته ای که در مقابله با اضطراب بازگشت به مدرسه باید به یاد داشت، آمادگی (ذهنی، تدارکاتی و ...) و تأکید بر نکات مثبت (دوستان، مطالب تازه، معلمان خوب، رشد و ...) است. اگر شما علاقه مندی خود را به چیزهایی که سال تحصیلی جدید به همراه خود آورد نشان دهید، مطمئن باشید که فرزندتان با شما همراه خواهد شد و اضطراب و تنش جایش را به اشتیاق و هیجان خواهد داد.
بسیاری از کودکان و والدین آن ها با نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدرسه ها احساس اضطراب فزاینده ای می کنند... ترافیک صبحگاهی، تکالیف درسی، شتاب بیشتر زندگی. هر چند این بدان معنی نیست که ما مدرسه را دوست نداریم اما تغییرات تازه ای که «بازگشت به مدرسه» به همراه خود می آورد (معلمان جدید، همکلاسی های جدید، موضوعات جدید) می تواند باعث افزایش استرس گردد. در این مقاله به راهکارهایی برای مقابله با استرس بازگشت به مدرسه در کودکان و نیز در خودتان اشاره می شود.
برچسبها:
دكتر بيرشك رييس انجمن روانشناسان ايران : براساس گفته خانواده ها گهگاه محيط آموزشي پراز فشار بر روي بچه هاست.
* دكتر وهاب زاده : ما حداقل درمدارس حق نداريم سياستهاي بهداشت روان را به هرطريق كه مي خواهيم و بطور سليقه يي اعمال كنيم.
زماني دركشور انگليس آمارها نشان داد از تمايل جوانان براي حضور دركليسا كاسته شده است. انگليسي ها براي تداوم توجه جوانانشان به كليسا به كاري بزرگ دست زدند. آلت موسيقي ارگ بطور تاريخي كاركردي مهم دركليساهاي غرب داشته اما انگليسي ها گيتار را جايگزين ارگ كه به نظر جوانان از مدافتاده بود كردند و كليسا مجدداً جايگاه خود را در بين جوانان بازيافت. آنها اين خط مشي را براساس يافته يي روانشناسانه به اين مضمون به كار گرفتند: «اجبار جوان را به عكس العمل وا مي دارد بنابراين در مواجهه با او بايد آنچه اقتضاي نسل و تمايلاتش است به كار گرفت». دركشورهاي پيشرفته جايي كه كودكان و نوجوانان تحت فشارهاي رواني قراربگيرند حريمي به نام خانواده يا مدرسه وجود ندارد. مددكاران و روانشناسان وضعيت كودكان و نوجوانان را در خانواده ومدرسه تحت نظارت كامل دارند و دادگاهها به راحتي به جدايي كودك آزارديده از خانواده اش رأي مي دهند و به پدريابي و مادريابي براي او دست مي زنند و مدارسي كه كودكان را تحت فشار قرار مي دهند به سرعت محكوم مي شوند.
درايران چنين نظارتي بر روان شهروندان وجود ندارد. برعكس به دنبال وخيم شدن بحران اقتصادي و پيامد آن چندشغله شدن والدين كنترل رواني بر كودكان و نوجوانان حتي به مراتب سست تر از گذشته شده است. بدون آنكه براي جبران اين كمبود مدارس براي نظارت رواني دانش آموزان به پيشرفت قابل توجهي دست يافته باشند و يا حتي بتوان مطمئن بود مدارس به مشكلات رواني دانش آموزان دامن نمي زنند. به عنوان نمونه يي از عوامل تشديدكننده ي مشكلات رواني درمدارس دكتربهروز بيرشك رييس انجمن روانشناسي ايران به مشكلات نظام آموزشي ايران اشاره مي كند: «براساس گفته خانواده ها گهگاه محيط آموزشي پراز فشار بر روي بچه هاست. تكاليفي كه به بچه ها داده مي شود زياد است و يا در مدرسه توجه زيادي به حفظ كردن ديده مي شود . تفكر و خلاقيت و تمرين براي ارايه راه حل وجود ندارد. وقتي تمام ارزيابي عملكرد دانش آموز براساس نمره صورت مي گيرد معيار ارزشگذاري براي دانش آموز بتدريج نمره مي شود. همچنين به نظر مي رسد مدارس تكليف را به گردن خانواده ها مي اندازند و حضور يكي از والدين براي انجام تكليف ضرورت پيدا كرده . اين موضوع استقلال را از بچه ها گرفته و در جاهايي افت تحصيلي به وجود آورده. درحالي كه خودپنداري بچه ها دراين دوره درحال شكل گيري است و اتكا به ديگران و عدم قبول خود حالت منزوي بودن به دانش آموز مي دهد. دراين زمينه شكايات زيادي از مدارس وجود دارد كه از نظر بهداشت رواني صحيح نيست».
نوع نظام آموزشي تنها عامل ايجاد مشكلات رواني در مدارس نيست. دوران مدرسه دوره يي از شكل گيري روان كودكان و نوجوانان است و هررفتار اشتباهي از سوي كادر مدارس عواقب وخيمي به همراه دارد. درحالي كه چنين اتفاقاتي درمدارس ايران به وفور رخ مي دهد. دكتر بيرشك تأكيد مي كند: «دوره مدرسه مرحله يي است كه درآن سرنوشت بچه ها رقم زده مي شود. بچه ها از محدوديت خانه وارد اجتماع مي شوند و براي نخستين بار احساس رقابت موفقيت و ارزش داشتن را خارج از خانواده تجربه مي كنند. دراين مرحله نقش مربيان اساسي است. هربرخورد نامعقولي دانش آموز را از درس خواندن زده مي كند و ديد او را نسبت به ادامه تحصيل و شغل خدشه دار مي كند. درحالي كه شناخت معلم از توان دانش آموزان دركمك به آنها مؤثر است. درمدارس انتظار براين است كه مربيان اطلاعات بيشتري در زمينه شناخت جنبه هاي روانشناختي و رشد بچه ها و علوم رفتاري داشته باشند به اين ترتيب كه بدانند در هرسني چگونه با دانش آموزان رفتار كنند. آنها بايد بدانند كه همه بچه ها يكسان نيستند و ممكن است كودكي درحالي كه با هوش است اختلال توجه داشته باشد. دراين حالت به جاي ايجاد فشار بيشتر بر بچه ها مربيان مي توانند او را به متخصصان يا مراكز مشاوره معرفي كنند. ما بايد بدانيم نحوه برخورد با كودكان دراحساس آنان نسبت به ديگران تأثيرگذار است. البته تشكيل انجمن اوليا و مربيان و يا دعوت از متخصصان از سوي مدارسي كه به روان دانش آموزان علاقه مندند به شرط تداوم و جدي گرفتن گام مثبتي است».
با اين وجود شواهد موجود حاكي از رهاشدگي رواني همه اقشار جامعه ايران است. اين درحالي است كه كشورهاي پيشرفته هزينه زيادي بابت نظارت بر روان شهروندان خود و رسيدگي به مشكلات رواني آنها مي پردازند والبته بازده آن را به شكل توسعه همه جانبه خود دريافت مي كنند. «درحال حاضر درهمه جاي دنيا سرمايه گذاريهاي زيادي انجام مي شود تا نسل جوان از نظر رواني سالم و از كارآيي رواني لازم برخوردار باشد». دكتر عبدالوهاب وهاب زاده متخصص علوم اعصاب از دانشگاه آكسفورد و رييس بخش تحقيقات علوم اعصاب انستيتو روانپزشكي تهران با اشاره به اين نكته وجود تشكيلات منسجمي را براي سازماندهي مسائل رواني ضروري مي داند. وي مي گويد: «يكي از مشكلات رواني دركشور ما بروز رفتارهاي غيرمنطبق بافرهنگمان است. فرهنگي كه مربوط به چنددهه نيست و درطول هزاران سال ايجاد شده . من آمار دقيقي از اين رفتارها در دست ندارم ولي مي دانم كه بايد ريشه يابي شوند و راه حل آنها هم بطور عملي پيش بيني مي شود. چون تشخيص رفتار سالم و ناسالم فرهنگي كار بسيار مشكلي است. موضوعات جديدي نظير اعتياد و ايدز هم به اين موارد پيوسته كه منحصر به كشور ما نيست و ما نياز داريم درهمان سطحي كه جهان درمقابل ناهنجاريهاي جديد راههاي بهداشتي توصيه مي كند تلاش كنيم. تمام اين كارها جز از طريق سرمايه گذاري درست و ايجاد تشكيلات منسجم امكان پذير نيست وگرنه تلاشهاي جداگانه مراكز مختلف نتيجه نمي دهد».
زيان ناشي از نبود تشكيلات و سازماندهي در امور رواني را دكتر وهاب زاده درمورد ريشه يابي و حل مشكلات رواني ناشي از جنگ ايران وعراق مشاهده كرده و طبيعي است كه كمبود اين تشكيلات خود را در مدارس نيز به رخ مي كشد. وي مي گويد: «به كارگرفتن الگويي كه امتحان نشده و جنبه شخصي دارد مي تواند خطرناك باشد. برداشتهاي غلط معلمي كه از تحصيلات مرتبط يا كافي برخوردار نيست و مسؤول بهداشت رواني مدرسه شده مي تواند معضل بهداشتي ايجاد كند. من دانش آموزاني را مشاهده كرده ام كه كادرمدرسه بي آنكه قوه تشخيص رواني داشته باشند آنها را رواني ناميده اند و درنتيجه واقعاً معضل بهداشتي برايشان ايجاد كرده اند. ما حداقل درمدارس حق نداريم سياستهاي بهداشت روان را به هرطريقي كه مي خواهيم و بطور سليقه يي اعمال كنيم. حتي وجود متخصصان اين فن به تنهايي درمدارس كافي نيست بلكه سياستها لازم است بطور سازماندهي شده درمدارس اعمال شود». نتيجه آن شده كه اين روانپزشك پس از مدتها تجربه به اين نتيجه رسيده «وضعيت رواني نوجوانان و جوانان ايراني از نظر علمي چنان ويژگيهاي متنوع و گوناگوني دارد كه براي كسي كه بخواهد دراين عرصه مطالعه كند بهترين موارد عرضه مي شود. وي مي افزايد: «ما واقعاً بايد خيلي مراقب باشيم. هزاره سوم ميلادي وضع خاصي ايجاد كرده كه زمان درآن عامل مهم و تعيين كننده يي است . نسل امروز به ماهواره و اينترنت دسترسي دارد و فن آوريهاي بشر هميشه شمشير دولبه است. بنابراين فن آوريها مي توانند مورد سوءاستفاده هم قرار گيرند».
نمونه يي از تشكيلات منسجمي كه دكتر وهاب زاده آن را براي سامان دادن به وضعيت رواني مدارس و بطوركلي وضعيت رواني جامعه ضروري مي داند را دركشور انگليس مشاهده كرده است. دراين كشور مددكاران اجتماعي حتي اتاق تك تك افراد را مورد بررسي قرار مي دهند ونظارت مي كنند كه بچه ها كجا مي خوابند و متوجهند كه قارچهاي خانه ممكن است موجب آسم دربچه ها شود. اين نظارت به نحوي است كه مددكاران همه خانوارهاي حوزه كاري خود را مي شناسند وازطرفي هم با ارگانهاي مختلف براي حل مشكلات اين خانواده ها درارتباطند. دكتر وهاب زاده مي گويد: «اگر مشكل در خانواده تشخيص داده نشود ورود چند بچه مشكل دار به يك مدرسه مي تواند درآن مدرسه همه گيري مشكل را ايجاد كند. اين همه گيري درمدارس كشور ما وجود دارد. به اين ترتيب كه درمدرسه يي خاص همه دچار مشكل مي شوند». وي مي افزايد: «دركشورهاي پيشرفته يي كه از قديم الايام مرفه بوده اند همه نگران رفتار آينده شان هستند . آنها بخوبي مي دانند درجامعه يي كه مشكلات رواني وجود رفاه همه به خطر مي افتد و زندگي درآن مشكل مي شود».
برچسبها:
يك روانشناس:
استفاده از رنگهاي گرم در شادابي وافزايش تحرك و يادگيري دانش آموزان موثر است
لباس فرم دانشآموزان حداقل داراي تركيبي از رنگهاي روشن باشد
يك روانشناس با اشاره به اين كه رنگها تاثيرات بسياري بر اندامهاي حسي افراد و به ويژه كودكان دارند، تاكيد كرد: رنگها روي قوه ادراك دانش آموزان اثر گذار هستند.
دكتر مصطفي تبريزي در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، با بيان اين كه نخستين مرحله يادگيري، دريافت دادههاي محيطي توسط گيرندههاي حسي است، تاكيد كرد: تنوع رنگ موجب افزايش دادههاي انتقال يافته به مغز ميشود و در نتيجه قدرت ادراك مغز افزايش مييابد.
وي با تقسيم رنگها به دو گروه سرد و گرم، افزايش جنب و جوش، شادابي و سرزندگي، دعوت به حركت و افزايش قدرت يادگيري را از ويژگيهاي رنگهاي گرم برشمرد و افزود: در مقابل، رنگهاي سرد باعث احساس تمايل به سكون و آرامش ميشود و دانش آموزان را از تحرك باز ميدارد و به خيال بافي و در خود فرو رفتن دعوت ميكند.
دكتر تبريزي با تاكيد بر اينكه تنوع رنگي در لباس نقش مهمي در يادگيري دانش آموزان دارد، اظهار كرد: با توجه به اين كه مقررات موجود، امكان استفاده از لباسهاي متنوع را فراهم نميكند، توصيه ميشود در لباس فرم دانش آموزان از تركيب رنگ گرم و سرد استفاده شود.
وي ادامه داد: تركيب نارنجي با سرمهاي، خاكستري با صورتي و ديگر رنگهاي گرم و سرد كه در كنتراست با يكديگر هستند ميتواند براي لباس دانش آموزان مناسب باشد.
اين روانشناس با اشاره به اين كه در روايات اسلامي نيز رنگهاي تيره مكروه هستند، افزود: استفاده از اين رنگها بدون تركيب با رنگ روشن در لباس دانش آموزان به خصوص دانش آموزان دوران ابتدايي اثرات مخربي در يادگيري و نيز شادابي آنان دارد.
وي با اشاره به اين كه به نظر ميرسد روانشناسي رنگها در كيف و كفش و وسايل دانش آموزان بيشتر مراعات شده است،تاكيد كرد: چون دانش آموزان در مواجهه با يكديگر در ساعات تفريح و كلاس درس، لباس فرم مدرسه را بيش از هر چيز ديگري مشاهده ميكنند، لازم است طراحي رنگ لباس فرم نيز بر اساس معيارهاي روانشناسي رنگ صورت گيرد.
برچسبها:
پرورش خلاقیت در دانش آموزان ابتدایی
خلاقیت مفهومی پیچیده و در برگیرنده ابعاد مختلف علمی، فرهنگی، سازمانی و فردی است. اگر بخواهند در جامعه ای این مفهوم توسعه یابد و به شکلی پایدار تحقق یابد باید در درجه اول شرایط علمی، فرهنگی، سازمانی و فردی آن را به وجود آورند. زیرا اگر شرایط لازم و مناسب علمی فراهم نیاید هر نوع کوشش از نظر کیفیت و محتوا بی نتیجه خواهد ماند. همچنین اگر نتوانیم شرایط فرهنگی و سازمانی تحقق و توسعه خلاقیت را ایجاد کنیم هر چه بکوشیم و توان علمی خود را افزایش دهیم باز هم نمی توانیم به توسعه ای پایدار دست پیدا کنیم.
پرورش خلاقیت در دانش آموزان ابتدایی
آماده سازی شرایط گام اول پرورش خلاقیت دانش آموزان ابتدایی: اکثر صاحبنظران بر این باورند که اولین گام در پرورش خلاقیت کودکان به وجود آوردن شرایط مناسب در محیط خانوادگی، آموزشی است.
برچسبها:
انسانها داراي قوّه خلاقيت هستند؛ برخي در يك زمينه داراي خلاقيت بيشتر و برخي در زمينهاي ديگر. خلاقيت ميتواند توسط معلمان در دانشآموزان شكوفا گشته و يا از بين برود. بنابراين بايد محيط و فضاي مساعدي براي رشد و پرورش قوّه خلاقيت دانشآموزان فراهم آورد.
مفهوم خلاقيتخلاقيت و نوآوري محرك اصلي تمدنهاست. تلفن، اتومبيل، هواپيما، راديو، تلويزيون، رايانه، الكترونيك، قدرت اتمي و مسافرتهاي فضايي و خلق ادبيات و انواع هنرها و ... نقاط عطفي از اختراعات و اكتشافات و نمودي ارزشمند از تفكر و ذهن خلاق بشر است.
برچسبها:
عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی :
وضعیت فرهنگی خانواده:
در خانواده هایی که والدین از طریق کلام و رفتار به علم دانش آموز و معلم او احترام می گذارند موفقیت تحصیلی در این خانواده ها بیشتر مشاهده می شود. همچنین در خانواده هایی که والدین با کتاب، روزنامه و مطالعه سروکار دارند علاقمندی فرزند هم به مطالعه و بخصوص درس افزایش می یابد.
عوامل موثر در افت تحصیلی:
- ضریب هوشی پایین:
دانش آموزی که ضریب هوشی (آی کیو) او 70 به پایین است طبیعتا در آموزش مشکل خواهد داشت. نباید دانش آموز را با دیگری مقایسه کرد بلکه باید کاری کرد که از استعدادهای حاضر بهترین استفاده را ببریم. احترام به هوش فرزندان، پذیرش آن از سوی خانواده و معلم و تلاش برای فعال کردن آن از ضروریات امور تربیتی است. دانش آموز با داشتن ضریب هوشی متوسط ( 100 ) می تواند به درجات علمی خوبی برسد به شرطی آنکه امکانات روانی، محیطی و آموزشی مناسب هم فراهم باشد
برچسبها:
چرا آسمان آبی است؟
رنگ آبی یکی از رنگهای موجود در نور خورشید است. نور خورشید همچنان که از میان هوا می تابد پخش می شود و می شکند قسمت آبی رنگ نور خورشید بیشتر از دیگر رنگها می شکند و همین باعث می شود تا آسمان آبی به نظر برسد . اگر ما می توانستیم به بالای کره ی هوا ( یونیسفر) برویم آسمان به جای رنگ آبی که ما حالا می بینیم سیاه رنگ به نظر می آمد.
چرا آب آبی رنگ به نظر می آید؟
آب درست مانند یک آینه رنگ آسمان را منعکس می کند اغلب اوقات رنگ آسمان آبی است بنابراین آب رنگ آبی را منعکس می کند . هنگامی که آسمان ابری است آب بیشتر خاکستری رنگ به نظر می آید. بعضی اوقات وقتی که گیاهان ریز سبز رنگ بسیار زیادی در آب وجود دارند ، آب سبز رنگ دیده می شود.
برچسبها:
با این پنج راهکار ساده و عملی، می توانید اضطراب امتحان در دانش آموزان را مهار کنید و به فرزندتان برای کسب موفقیت تحصیلی کمک کنید!
اگرچه حتی بیشتر کودکانی که برای امتحان آمادگی دارند هم روز امتحان دچار ترس می شوند ولیکن شما که نمی خواهید فرزندانتان آن چنان نگران باشند که عملکرد بدی داشته باشد، با ما همراه باشید.
در این نوشته به را ه حل ها ورهنمودهایی که به بالا بردن اعتماد به نفس کودک شما ومهار اضطرابش کمک می کند ، اشاره شده است .
۱- به فرزندتان کمک کنید برنامه ریزی کند و سر وقت به تخت خواب برود .
کودکان را تشویق کنید تا تکالیفش را زود به پایان رساند ، در این صورت می تواند قبل از امتحان خواب منا سب داشته باشد و امتحانش را خوب بدهد .
برچسبها: